Teknik

Är kanske lite egensinnig när det gäller underlaget jag målar på. Utgår från vanliga 0,5 mm MDF-skivor som jag sågar till den storlek jag vill ha. Sätter list på baksidan och krysslår för att minska risken för att tavlorna blir skeva. Numera gör jag det även för de mindre tavlorna. Listen dimension är avhängig till tavlans storlek. Från 2,1 x 0,8 cm till 1,5 x 4,5 cm. Nackdelen med att måla på MDF är att det inte finns någon gräng vilket gör att färgen inte fastnar på ett jämt sätt. Ändå har jag hållit fast vid det här sättet. Nu är jag så van så jag ser inga andra alternativ. Tavlan ”Flygande Jakob” är den enda tavlan i galleriet som målats på en duk uppklistrad på en masonitskiva.

Teknik1

 

Tavlan prepareras på följande sätt:

  • Yttre listsidor målas med svart grundfärg
  • MDFskivan bestryk med två lager vattenutspädd våtrumslim. Ibland med lätt sandpapperslipning mellan gångerna.
  • Därefter läggs ett eller två lager shellack. Har fortfarande shellackflingor kvar som jag ärvt av min farfar när han arbetade som möbelsnickare. Det är med viss andakt jag löser drygt 100-åriga flingor i T-sprit.
  • Nu är det dags för färggrunderingen. Den kan jag göra på lite olika sätt beroende på motivet. Ibland lägger jag en helsvart grundering (Goldens svarta gesso är fantastisk). Andra gånger blir grunderingen vit eller med någon brytning. Är det mycket himmel tycker jag om att grundera med vitt och och rå sienna. Och andra gånger blir det en blandning.

Teknik 2

Här är ett exempel på där jag gjort partiella grunderingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s